Wat is alopecia? Feiten, eigen ervaringen, en haaruitval door corona

Als permanente make-up specialist zie ik veel klanten met de aandoening Alopecia. Ze hebben last van haaruitval, waaronder ook hun wenkbrauwhaar. Zelf heb ik ook last van alopecia. Gelukkig een milde vorm. Maar voldoende om goed te begrijpen wat haaruitval met iemand doet. Om te voelen wat mijn klanten voelen. Het was destijds, en is nog steeds een belangrijke motivatie om mij steeds verder te specialiseren in permanente make-up. 


Want beauty is belangrijk. Je uiterlijk hoort uit te stralen wie je van binnen bent. Toch?!


Met het zetten van natuurgetrouwe permanente make-up of PMU probeer ik daar mijn steentje aan bij te dragen.Haaruitval door coronavirus - mijn eigen ervaring

Mijn naam is Mila. Ook ik heb corona gehad. 

Mijn altijd licht vorm van haaruitval begon opeens een veel serieuzere vorm aan te nemen.


Het was echt verschrikkelijk! Het deed emotioneel heel veel met mij toen  mijn haar zo snel begon uit te vallen. 


Gelukkig kreeg ik het redelijk snel onder controle.

Mijn stress, maar vooral de zoektocht naar een oplossing tegen haaruitval door corona, heb ik voor jullie opgeschreven in een van mijn blogs.


Heb jij ook ervaring met haaruitval? Wellicht herken je jezelf dan in mijn ervaring. <link>


Permanente make-up helpt tegen de symptomen van alopecia. Maar begrip helpt nog veel beter.

Daarom deel ik, naast mijn eigen ervaring,ook wat feitjes over de aandoening alopecia zelf.


Alopecia als gevolg van het coronavirus kan telogeen of anagenetisch zijn.

Benieuwd wat dat inhoudt, en welke varianten er nog meer zijn?Soorten alopecia (en haaruitval)


Alopecia areata (lokaal)


Alopecia areata


Alopecia areata is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem van het lichaam de haarzakjes aanvalt, wat resulteert in ongelijkmatig haarverlies.

Er ontstaan vaak kale plekken op het hoofd, ter grootte van een muntstuk. Maar haaruitval kan overal op het lichaam voorkomen. De meest ernstige vorm van alopecia areata, ook wel alopecia totalis genoemd, komt meestal gedurende het hele leven voor en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Deze aandoening leidt tot volledig haarverlies door het hele lichaam en wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van chromosomen. Alopecia totalis komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. De kans dat alopecia areata vanzelf verdwijnt na het bereiken van het stadium van alopecia totalis is klein. Slechts in zeldzame gevallen zal het haar terug groeien.
Frontale fibroserende alopeciaFobroserende alopecia wordt gekenmerkt door haaruitval en littekens op de hoofdhuid bij het voorhoofd. Ongeveer de helft van degenen die lijden aan frontale fibroserende alopecia heeft ook haaruitval van wenkbrauwen en in sommige gevallen ook van hun wimpers.
Telogenische alopecia (diffuus)

Telogenische alopecia


Telogenische alopecia wordt meestal veroorzaakt door stress of trauma (bevalling, sterfgeval of ziekte). Het resulteert in aanzienlijk haarverlies, waarbij 30% of meer van de haarzakjes in de telogene (rust) fase gaan - drie keer meer dan normaal.

Alopecia androgenetica


Alopecia androgenetica


Alopecia androgenetica is algemeen bekend als mannelijke kaalheid; Maar het komt ook soms voor bij vrouwen. Bij mannen leidt dit vaak tot de vorming van een terugwijkende haarlijn op het voorhoofd en kaalheid van de pariëtale zone. Bij vrouwen komt het tot uiting in een algemene haaruitval, maar eindigt zelden in volledige kaalheid. Er is geen remedie voor alopecia androgenetica. De ontwikkeling ervan is echter traag en kan tientallen jaren duren. Er zijn medicijnen die haarverlies bij alopecia androgenetica extra kunnen remmen. Maar deze medicijnen vereisen over het algemeen constant gebruik gedurende het hele leven en schaden het lichaam, vooral het cardiovasculaire systeem.
Cicatriciale alopecia


Cicatriciale alopecia veroorzaakt niet alleen haaruitval, maar ook littekens op de hoofdhuid. De aandoening wordt veroorzaakt door een groep zeldzame ziekten die de haarzakjes vernietigen Het komt wereldwijd voor bij zowel mannen als vrouwen, maar zelden bij kinderen.
Anagene alopecia


Anagene alopecia wordt meestal veroorzaakt door geneesmiddelen die worden gebruikt om kanker te behandelen. Het leidt tot haarverlies in specifieke gebieden en uiteindelijk tot volledig haarverlies. Het haar groeit meestal terug nadat de behandeling is gestopt. Het kan ook optreden na het coronavirus. Niet vdoor het virus zelf, maar wel door de medicijnen.
Haaruitval door tractie


Tractie wordt veroorzaakt door kapsels die het haar zo strak trekken dat het de haarwortels uit de hoofdhuid trekt. Overmatige spanning kan leiden tot haaruitval, omdat nieuwe haarzakjes geen tijd hebben om zich te ontwikkelen.


 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn