Alles over de permanente make-up behandeling van wenkbrauw, eyeliner en lippen


Op Nederlands grootste PMU portaal, mag informatie over de permanente make-up behandeling zelf natuurlijk niet ontbreken! De onderwerpen:


 • Typen PMU salons
 • Salon Hygiëne richtlijnen RIVM
 • Verplichting volgen van PMU opleiding
 • Wat is PMU? Anders dan een normale tatoeage?
 • Is PMU pijnlijk?
 • PMU voorzorg en risico's
 • Wat gebeurt er tijdens PMU behandeling
 • Waarom een PMU nabehandeling
 • Hoe lang duurt het aanbrengen van permanente make-up
 • Hoe lang duurt het genezingsproces van permanente make-up
 • Nazorg permanente make-up
 • Camouflage behandeling van een mislukte PMU tattooBen je op zoek naar een ander onderwerp over permanente make-up?

"Wat is beter? Een grote beautysalon of een kleine PMU salon aan huis?"


Je kunt permanente make-up nemen op verschillende type locaties:


 • beauty salon
 • tatoeage salon
 • PMU salon aan huis

Maar welke is nu beter?

In een grote beautysalon of tatoeagesalon hebben verschillende disciplines ervoor gekozen om gezamenlijk een pand te huren, marketing te doen, en bijvoorbeeld de financiële administratie uit te besteden. Het voordeel voor de PMU-expert is dat ze zich volledig kan concentreren op het aanbrengen van permanente make-up. De klant ervaart vaak een wat luxere omgeving.

Een salon aan huis heeft vaak geen receptie of wachtruimte, maar de behandelkamer zal vaak hetzelfde gevoel geven als bij een groot centrum. Meestal zijn de kosten daardoor iets lager.


Mijn ervaring is, dat het type salon niets zegt over de expertise van de behandelaar. Het is vaak een persoonlijke motivatie van de behandelaar hoe deze zich wil vestigen.


schoonheidssalon in Tilburg gespecialiseerd in permanente make up

Zelf heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een salon aan huis. Belangrijkste motivatie is, dat ik een beetje een controlfreak ben: Ik hecht veel waarde aan kwaliteit, en wil daarom graag alles zelf in eigen hand houden. Denk aan hygiëne van de ruimte, inkoop van materialen, zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van alle behandelingen in mijn salon, en natuurlijk het persoonlijke contact met de klant. 

Verder heb ik het geluk dat ik de financiële administratie grotendeels kan uitbesteden aan mijn man. En ik krijg van hem ook hulp bij goede Nederlands grammaticale teksten schrijven. Want als Russin gaat Nederlands praten me prima af, maar bij de grammatica zal ik de komende jaren nog wel wat hulp nodig hebben. 

Dus ik kan mij volledig focussen op wat mij interesseert: 


 • PMU zetten
 • Altijd blijven leren
 • Heel Nederland en België van informatie voorzien

 

Alleen met hygiëne maatregelen een verplichte tattoo licentie van RIVM en GGD


Elke salon voor permanente make-up, en trouwens ook elke gewone tattoo shop en juwelier die piercings zet, dient verplicht zo'n licentie te hebben. Zonder licentie dus geen officiële salon. De licentie wordt afgegeven door de overheid. Om precies te zijn:

 • Richtlijnen zijn opgesteld door het RIVM
 • Inspectie van salon wordt uitgevoerd door de GGD


Wat een belangrijk detail is: Er wordt een licentie afgegeven voor een salon. De licentie is dus van toepassing op een bedrijfsruimte. De licentie is wel gekoppeld aan een bedrijf, maar dus niet aan een persoon. Gaat een bedrijf verhuizen, of wil iemand PMU op een evenementenlocatie uitvoeren, dan valt dit dus niet onder de licentie van de bedrijfsruimte.

Er wordt geïnspecteerd op hygiëne en veiligheid:

 • Gecertificeerde apparaten en materialen
 • Gecertificeerde schoonmaakmiddelen
 • Veilig en hygiënisch proces van behandeling
 • Makkelijk schoon te maken ruimte en meubilair
 • EHBO en stromend water beschikbaar in de ruimte
 • Registratie van schoonmaakfrequentie
 • Klantdocumentatie beschikbaar over risico's, voorzorg en nazorg


Er wordt wel eens reclame gemaakt dat "ze een van de weinige salons in de regio zijn met een licentie". 

Dat is onzin. Natuurlijk zijn er ook wel een paar illegaal handelende salons, maar dat zijn er echt maar weinig.


Controleer altijd of een salon een licentie heeft. Dat kan op onderstaande site van de rijksoverheid. Uiteraard vind je hier ook mijn salon Glance-inside uit Tilburg.
Er is geen enkele controle op PMU Opleiding. Iedereen mag PMU zetten


Zoals je hier boven hebt kunnen lezen, moet een salon voor permanente make-up altijd een licentie van de overheid hebben. Deze is echter alleen gericht op hygiëne en veiligheid. Er is dus geen enkele officiële instantie die controleert op de vaardigheid van een PMU expert.

Hier ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de klant zelf.


Besteed voldoende aandacht aan de keuze van je PMU specialist!


Hoe kan je er nu achter komen hoe vaardig een "PMU specialist" is?


 • Stel inhoudelijke vragen: geeft het antwoord je een goed gevoel?
 • Staat er informatie over gevolgde opleiding en workshops op de website?
 • Hoe lang bestaat de domeinnaam al?
 • Luister naar ervaringen van anderen


Informatie op internet helpt, maar hoeft niet waar te zijn. Ik zou daarom willen adviseren om altijd vooraf persoonlijk contact te zoeken met een salon en wat vragen te stellen. Daarnaast is info van vrienden en bekenden altijd heel waardevol. Je eigen gevoel bij een salon is heel belangrijk. Mocht het dan achteraf toch een verkeerde keuze zijn gebleken, dan kun je in ieder geval jezelf recht in de spiegel aankijken dat jij er vooraf alles aan gedaan hebt om een goede salon te vinden.


Diploma permanente make up van salon in Tilburg


In Nederland zijn we bescheiden. Maar ik heb er toch voor gekozen om mijn diploma's op te hangen. Elke klant heeft namelijk het recht te weten of haar PMU-specialist wel of geen opleiding heeft.
Wat is het verschil tussen permanente make-up en een gewone tatoeage?


PMU staat voor semi Permanente Make-Up. 

Met een zogenaamde PMU tattoo pen wordt inkt pigment in je huid getatoeëerd.

PMU wordt voornamelijk toegepast op wenkbrauwen, eyeliner en lippen.

Je kunt het ook op andere plaatsen van het lichaam toepassen. In dat geval is er vaak sprake van een medische reden om permanente make-up te nemen. Denk bijvoorbeeld aan PMU op de borst om een tepel mooier vorm te geven.


Er zijn twee grote verschillen met een gewone tatoeage:


 • PMU gaat minder diep in de huid
 • PMU is minder blijvend


Een tatoeage neem je voor het leven.

Permanente make-up heeft na ongeveer 2 jaar al een refresh nodig.

Kies je ervoor om dat niet te doen, dan zal de PMU verder vervagen totdat het nauwelijks of niet meer zichtbaar is.Een Permanente lippen Tatoeage vs Semi permanente lippen PMU tattoo
Is een PMU behandeling pijnlijk?


Permanente make-up op de wenkbrauwen is veel minder pijnlijk dan eyeliner of lippen. Je kunt altijd kiezen voor een verdovende crème tijdens de behandeling. Vaak wordt Emla crème gebruikt.

Verdovende crème is moeilijk verkrijgbaar zonder recept. En een recept wordt alleen aan particulieren verstrekt.

 

Vraag dus vooraf altijd even aan je PMU specialist of je zelf verdovende crème mee moet nemen, of dat de salon zelf crème in huis heeft.


In mijn salon is overigens altijd een goede verdovende crème voorhanden. 

Bij het zetten van eyeliner of full lips pas ik altijd direct verdovende crème toe. 

Bij wenkbrauwen doe ik dit alleen als de klant dit zelf graag wil. In de praktijk starten we bij een wenkbrauw behandeling vaak zonder verdoving. In 9 van de 10 gevallen geeft de klant daarna aan, dat dit prima te doen is. Ervaart de klant het toch als niet prettig, dan breng ik alsnog de crème aan.
Hoe bereid ik me goed voor op een permanente make-up behandeling?Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je je goed informeert hoe jezelf voor te bereiden, welke risico's er zijn, en uit welke permanente make-up varianten je kunt kiezen.


Hoe verloopt een PMU behandeling bij salon glance-inside in Tilburg


Welkom bij mijn PMU salon! 

Heb je een vriendin meegenomen? Leuk! 

Zij mag natuurlijk bij ons in de behandelkamer komen zitten. Er staat een lekkere stoel voor haar klaar. Uiteraard wel op voldoende afstand van de behandeltafel. Want we willen voorkomen dat iemand per ongeluk tegen ons aan stoot tijdens de behandeling.


Het is fijn dat we al contact hebben gehad via whatsapp. Ik merk dat je je hierdoor goed hebt voorbereid, en dat geldt ook voor mij. We nemen de belangrijkste risico's nog een keertje door en ik vertel je ook hoe alles in zijn werk gaat.

Je hebt al wat informatie van mij gekregen over de mogelijkheden, en je hebt al wat fotootjes gestuurd van wat je mooi vindt. Het is ook erg fijn dat je een foto van jezelf hebt doorgestuurd, want nu heb ik al een idee kunnen vormen wat ik jou het beste kan adviseren. Kijk, ik schets het even voor je op papier.

Je eigen mening blijft natuurlijk het allerbelangrijkste. Wat ik je zou adviseren is dit en dit om deze redenen.

Heb je nu een beter beeld van wat je graag wil? Zal ik hiervan eerst nog een schets op je gezicht maken?

Mooi! Dit gaat het dus worden...


Wil je graag dat ik meteen verdovingscrème, of proberen we het eerst zonder?

De keuze is aan jou. En maak je geen zorgen: als het toch niet prettig aanvoelt, zal ik meteen stoppen met tatoeëren, en besteden we extra aandacht aan de verdoving.

OK, de crème is aangebracht. Je mag even 10 minuutjes relaxen.


Zoals je ziet, wordt in een PMU salon veel aandacht besteed aan hygiëne. Alles is gedesinfecteerd. Er wordt veel gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, en de ruimte is altijd brandschoon. Ik draag zelf altijd naast werkkleding ook een mondkapje en een haarnetje. Dat is overigens niet verplicht, maar ik vind het persoonlijk wel zo hygiënisch.


Dan gaan we nu echt beginnen. 

Lig je lekker op de behandeltafel? Het kussentje geeft je nog wat extra comfort. 

Wat is dat daar eigenlijk voor apparaat? Grappig ding heh? Het is een luchtbevochtiger en een audiospeler en een sfeerlamp. Over sfeer gesproken: Natuurlijk kunnen we tussendoor een beetje kletsen. Maar af en toe zal ik je vragen om even heel stil te liggen. Permanente make-up zetten is namelijk millimeterwerk.


Goed om te horen dat het niet onprettig aanvoelt. 

Hier heb je een heel klein littekentje zitten. Dat is geen probleem hoor. Ik tatoeëer daar gewoon overheen. Ik moet hiervoor wel even iets harder drukken.

Nu kom ik bij het gedeelte waar we iets meer schaduw aan gaan brengen. Dat doe ik gedeeltelijk door een andere kleur pigment te gebruiken. pigment is hetzelfde als inkt. Bij dit stukje breng ik meer schaduw aan door nogmaals over deze plek op de huid te tatoeëren. Ik zie dat je een wat gevoelige huid hebt. Hierdoor kan deze plek in het begin wat roder worden. En misschien dat je er iets meer van het tatoeëren voelt, de komende paar minuten. Even de tanden op elkaar. Als het echt niet gaat, dan moet je het meteen zeggen. Dan nemen we even een minuutje pauze, of verzinnen we een andere manier. 

Valt het allemaal heel erg mee? Dat is mooi. ....en het wordt ook mooi!


Je PMU tatoeage is klaar! Kijk maar eens in de spiegel.

Helemaal goed zo? Het wordt nog beter. Je moet je huid even de tijd geven om te herstellen.

Over een week of drie hebben we even contact. Dan bekijken we samen even hoe het resultaat is geworden.

Waarschijnlijk is er nog een nabehandeling nodig. Waarom? Dat vertel ik je zo. 


Hier heb je nog een documentje waarop staat hoe je je versie PMU de komende weken het beste kunt verzorgen.

Ik wens je nog een prettige dag, en heel veel beauty en gemak van je nieuwe permanente make-up!
Waarom is er bijna altijd een nabehandeling nodig bij permanent make-up?


Veel mensen vragen zich af waarom er na een basisbehandeling bijna altijd een nabehandeling nodig is.

Goede vraag. 

Het komt in ieder geval niet omdat PMU-experts slordig werken.

Natuurlijk kan een nabehandeling ook worden gebruikt om nog een puntje op de i te zetten, maar de belangrijkste reden voor een nabehandeling ligt ergens anders.

Wat is namelijk het geval: omdat permanent make-up niet zo diep in de huid getatoeëerd wordt, neemt de huid de inkt minder goed op. Slechts 80% van het inktpigment blijft zitten in de huid.

Wanneer je net permanente make-up hebt laten zetten, ziet de PMU tattoo er vaak (te) donker uit.

Na een maand is het veel lichter geworden. Te licht.

Tijdens de nabehandeling heeft de PMU expert net zo veel werk als tijdens de basisbehandeling. De gehele tatoeage wordt opnieuw gedaan. Een maand na de nabehandeling is het einddoel bereikt: Mooie permanente make-up waar je lang mee vooruit kan. 

Het is overigens ook mogelijk om je wens qua vorm en kleur nog wat bij te stellen tijdens de nabehandeling.

Heel soms is een tweede PMU nabehandeling nodig. Dit is afhankelijk van 

 • Huidtype
 • Eventuele littekens die er al waren voor de PMU behandeling
 • Hormonen en daaraan gerelateerde talgafscheiding.
 • Leeftijd


Misschien zou je het tegenovergestelde verwachten, maar een oude huid houdt normaal gesproken beter het inktpigment vast, dan een jongere huid.


En daarna? Hoe lang blijft permanente make-up 'goed"?

Pigment(kleur) vervaagt geleidelijk door natuurlijke vernieuwing van de huid. Daarnaast wordt bij PMU altijd gekozen voor een oppervlakkig pigment (anders dan bij een tatoeage). Dit om schade aan de huid te voorkomen. Daarom is na 1 a 2 jaar een Refresh nodig om de pigment weer een verzadigde kleur te geven.


Hoe lang duurt een PMU sessie?


Elke huid is anders. Dit kan impact hebben op de doorlooptijd van een PMU sessie.

Wanneer je verdovende crème wilt, duurt het een kwartiertje voordat deze gaat werken

Daarnaast zijn er verschillende technieken. En elke PMU-expert werkt anders.


Maar om een indicatie te geven hoe lang een PMU sessie duurt:

 • PMU wenkbrauwen: 1,5 - 2 uur
 • PMU eyeliner: 1,5 - 2 uur
 • PMU lippen: 2 - 2,5 uur


Daarnaast dien je eventueel nog wat tijd te rekenen voor voorlichting en advies, en eventueel een kwartiertje wachttijd totdat de verdovende crème begint te werken.


Een nabehandeling duurt, wat betreft het tatoeëer werk, bijna net zo lang als een basissessie. 


Ga uit van ongeveer 1,5 uur.
Wanneer is mijn PMU tattoo volledig genezen?


Ook voor het genezingsproces geldt: elke huid is anders, en geneest in zijn eigen tempo.

Onmiddellijk na de procedure zal de permanente make-up te helder lijken, omdat de huid is beschadigd. De eerste week wordt het pigment zeer helder. Het pigment mengt zich langzaam met het bloed. Dit proces duurt ongeveer een maand.  Tot 80% van het pigment blijft in de huid zitten. Daarom is na een maand altijd een correctie nodig. 

Je zal dus slechts een paar dagen een rode huid hebben, maar het volledige proces van genezing en huidopname duurt ongeveer een maand. Dit is ook de reden dat er altijd ongeveer een maand wordt gewacht met de nabehandeling.


Genezingsproces PMU brows na hoeveel dagen


Goede nazorg bevordert het genezingsproces aanzienlijk. 

Of beter gezegd: slechte nazorg werkt niet bevorderlijk voor de genezing van de PMU tattoo. 


Wat kan ik beter wel en niet doen, vlak na een PMU behandeling?


Door de permanente make-up is je huid licht beschadigd. Goede nazorg bevordert het genezingsproces en voorkomt problemen als een droge huid of infecties.

Omdat nazorg zo belangrijk is, heb ik er een aparte pagina aan gewijd om alle facetten goed te benoemen. 


Kan mislukte Permanente make-up worden hersteld? 


Heb je wel eens iemand met rode of blauwe wenkbrauwen gezien?

Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest: de PMU is mislukt.

Oorzaak is 


 • Slecht pigment
 • Verkeerd toegepaste techniek


Gelukkig is er in bijna alle gevallen herstel mogelijk.
salon glance-inside in Tilburg, voor de allermooiste permanente make-upHet Glance-inside portaal voor permanente make-up is vormgegeven door mij, Mila Ermolitskaia.

Ik heb een eigen PMU salon in Tilburg. 


Natuurlijk ben je van harte welkom!


Ook als je klant bent van een andere salon, 

en je zoekt bijvoorbeeld een second opinion, of je hebt een specifieke vraag, 

dan mag je altijd contact met mij opnemen via whatsapp of e-mail.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn