Wanneer mag je geen tattoo of permanente make-up laten zetten?


Op deze pagina van het Glance-inside PMU portaal wordt aandacht besteed aan Voorzorgsmaatregelen m.b.t. permanente make-up. Ook met betrekking tot "gewone tatoeages" is veel van toepassing.

Een mooi resultaat vereist een goede voorbereiding.

Voordat je een tattoo of permanente make-up laat zetten, dien je rekening te houden met een aantal randvoorwaarden, risico's en voorzorgsmaatregelen:


 • Vanaf welke leeftijd mag je een tattoo?
 • Hoe voorkom je een koortslip bij PMU van de lippen?
 • Bij welke ziekten of aandoeningen beter geen PMU?
 • Wimperextensions samen met PMU eyeliner?
 • Hoe lang geen alcohol bij PMU?
 • PMU bij zwangerschap?
 • Een PMU tattoo op een plek van een litteken?
 • Contactlenzen tijdens een eyeliner tatoeage

Hoe oud moet je zijn voor een tattoo of permanente make-up?


Er zijn inderdaad regels vanaf welke leeftijd je een tattoo of permanente make-up mag nemen:


 • van 0 tot 12 jaar mag je nog geen PMU tattoo
 • van 12 - 16 jaar heb je toestemming van je ouders nodig
 • vanaf 16 jaar mag je permanente make-up


Er zijn nog wel een paar aanvullingen hierop te maken. 

Er zijn bijvoorbeeld medische redenen om een tattoo te nemen. Permanente make-up is bijvoorbeeld erg geschikt om toe te passen op de borst. Bij reconstructie van een borst kan met PMU een tepel worden gereconstrueerd. Normaal gesproken zal een arts adviseren om hiermee te wachten totdat je uitgegroeid bent. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Dus met een verwijzing van de arts zou je in theorie al op vroegere leeftijd een PMU tatoeage mogen krijgen.

Andere uitzondering zijn mensen die juridisch onder mentorschap staan om psychische redenen. De mentor dient in dit geval toestemming te geven, ongeacht de leeftijd van de persoon die de behandeling wil.

De regels zijn overigens hetzelfde voor een gewone tatoeage.


Hoe voorkom je een koortslip bij het zetten van lippen PMU?


Een koortslip, de officiële term is herpes, kan nooit helemaal worden uitgesloten wanneer je permanente make-up laat zetten op je lippen. Herpes is namelijk een virus dat je misschien al in je lichaam hebt zitten. Het zit namelijk zo: Heb je ooit in je leven last gehad van een koortslip, dan blijf je het virus je hele leven bij je dragen.

Het is dus niet zo dat PMU de herpes veroorzaakt. Maar PMU op je lippen aanbrengen is wel een stresssituatie voor je lichaam. Je lichaam wordt namelijk tijdens de behandeling belast met heel kleine prikjes in je lippen. Het herpes virus kan hierdoor worden geactiveerd, waardoor je een koortslip krijgt.

Maar gelukkig kan een koortslip in de meeste gevallen worden voorkomen. Zelfs als je het virus in je lichaam hebt, zorgen de juiste medicijnen ervoor dat je in meer dan 90% van de gevallen geen koortslip krijgt.

Dus wat kan je doen als je permanente make-up op je lippen wil laten zetten:


 • eendaagse kuur op voorschrift: Aciclovir of valaciclovir
 • week kuur zonder voorschrift: L-Lysine


De eendaagse kuur dien je de dag voor de behandeling, of eventueel op de dag van de behandeling te doen.

De huisarts kan je een recept voorschrijven, bijvoorbeeld aciclovir of valaciclovir. Je huisarts weet wel welk middel het beste werkt. Geef hem of haar wel even aan de je permanente make-up op de lippen wil, en geef ook aan of je vaker last hebt van een koortslip.

Als je liever een oplossing wil zonder huisartsrecept, dan kun je ervoor kiezen om een week lang L-Lysine te slikken in combinatie met vitamine C. Neem zowel 's ochtends op de nuchtere maag, als een uur voor het avondeten 1000 mg vitamine C en 1000 mg L-Lysine in. Dus elke dag, startende een week voor je PMU behandeling.

Daarnaast zorgt de stof arganine er juist voor dat je sneller een koortslip krijgt. Probeer de dagen voorafgaande aan je PMU-behandeling te voorkomen dat je veel van dat spul binnen krijgt.

Arganine zit o.a. in:


 • soja
 • eigeel
 • zonnebloempitjes


Kortom, als je nooit een koortslip hebt gehad, dan zal je deze ook nu niet krijgen


Heb je al wel ooit een koortslip gehad, dan is er slechts 5 tot 10 procent kans dat je het ook nu krijgt... als je je tenminste goed voorbereidt. 

Mocht je toch pech hebben en een koortslip krijgen, dan is dit achteraf ook prima te behandelen.

Mag ik permanente make-up als ik diabetis heb?


Bij de volgende aandoening is het aan te raden om geen permanente make-up te nemen:


 • diabetes 
 • hemofilie
 • chronische huidziekte
 • hart- of vaatafwijking
 • epilepsie
 • immuunstoornis
 • allergie voor pigmentstoffen


Elke aandoening heb je in verschillende vormen, dus misschien zijn er soms toch mogelijkheden. 

Bovenstaande lijst is de richtlijn. Bij twijfel dien je altijd even je huisarts te raadplegen.

Daarnaast wordt tijdens de behandeling vaak gebruik gemaakt van een vorm van verdoving. PMU wenkbrauwen en eyeliner kan ook wel zonder. Een lippen tattoo zou ik niet aanraden zonder verdoving, behalve als je een heel stoere vrouw bent.

Vaak wordt gebruik gemaakt van Emla crème. Vraag je huisarts iets anders voor te schrijven, als je hiervoor een allergie hebt. 

Omdat verdovende crème vrij moeilijk zonder recept te verkrijgen is, zijn er PMU salons die verwachten dat je dit zelf mee neemt. Stem dit even goed af. Of ga voor de zekerheid zelf even een receptje halen bij de huisarts. Die geeft het je zeker mee als je aangeeft dat het voor een PMU behandeling is.
Wimperextensions geven mooie volle wimpers. Maar liever niet op de dag van je PMU eyeliner behandeling


Wimperextensions zijn goed te combineren met PMU eyeliner

Wimperextensions zijn goed te combineren met permanente make-up eyeliner. Beiden accentueren je ogen. En je mooie ogen verdienen het om goed voor de dag te komen. Zelf heb ik ze ook. Op een blauwe maandag heb ik er zelfs een opleiding voor gevolgd. Maar mijn ding is toch meer PMU zetten, dus ik ben er mee gestopt. 


Ik maak liever zelf 3D wimperextensions op basis van losse wimpers. Het is wel meer werk, maar zo heb je wel meer invloed op het effect. Dus ook als je normaal alleen one-on-one wimperextensions zet, kunnen we misschien iets voor elkaar betekenen.

Genoeg over mij, terug naar de PMU:


Als je een eyeliner boven het oog wil laten tatoeëren, zorg dan dat je op de dag van de behandeling geen wimperextensions hebt. Heb je ze al wel? Vraag dan bij je PMU-expert vooraf even na hoe zij hier tegenaan kijkt.

 

Mag ik alcohol drinken als ik PMU of een tattoo laat zetten?


Alcohol heeft een negatief effect op de kwaliteit van permanente make-up of een tatoeage. Dus de richtlijn is

 • drink geen alcohol 24 uur voor je PMU of tattoo behandeling


Ik krijg deze vraag overigens regelmatig. Soms heb je net toevallig een feestje de avond voordat je behandeling gepland staat. Het is begrijpelijk dat je dan een wijntje wil drinken. 


Mijn antwoord is daarom altijd: 

Liever niet. 

Maar als je het bij 1 of 2 wijntjes in de avond houdt, en de PMU sessie in de middag erop doet, vind ik dat een acceptabel risico. Maar het blijft je eigen verantwoordelijkheid dat het inkt pigment iets minder goed pakt.Help, mijn man heeft me zwanger gemaakt! En ik wilde net nieuwe permanente make-up!Ok, zonder gekheid, als je zwanger bent moet je natuurlijk extra oppassen met het laten zetten van een tattoo of permanente make-up. 


Een goede PMU-expert of tattoo specialist geeft vooraf goed advies, maar speelt nooit voor arts


Persoonlijk zou ik daarom altijd aanraden om even te wachten met elke vorm van PMU of tatoeage tot na je zwangerschap. 

Maar wil je goed medisch advies, afgestemd op jouw persoonlijke situatie, raadpleeg dan altijd even je huisarts.


 


 Waarom permanente make-up wenkbrauwen zetten vaak moeilijker is in Nederland... Jullie zijn als kind allemaal wel eens van je fiets gevallen!


Zoals je wellicht hebt opgemerkt, komen veel permanente make up specialisten uit het buitenland. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik kom oorspronkelijk uit Rusland en ben toevallig verliefd geworden op een Nederlander en naar Nederland verhuisd. 


Laatste vroeg een collega mij: 

"Weet je waarom alleen Nederlanders vaak kleine littekentjes hebben onder hun wenkbrauwen?'

Het was mij natuurlijk ook opgevallen, maar ik had nooit nagedacht over het Waarom.

"Omdat ze hier allemaal fietsen en als kind regelmatig van hun fiets zijn gevallen!"


Ik moest er hartelijk om lachen. Maar ja, het is inderdaad waar dat we als PMU experts regelmatig kleine littekens tegen komen tijdens het tatoeëren van de wenkbrauwen. En dit zou het best wel eens kunnen verklaren.


Kleine littekens onder de wenkbrauwen zijn overigens geen enkel probleem. 

Jouw PMU expert weet wel hoe hier mee om te gaan.


Grote littekens kunnen wel een wat minder resultaat geven. Het pigment blijft namelijk minder goed zitten. Zelf geef ik dan aan dat het allemaal wel goed komt. Ook deze persoon krijgt mooie wenkbrauwen. Maar ik laat mijn klanten er rekening mee houden dat er misschien een tweede nabehandeling nodig is. En dat het misschien dus ook extra kosten met zich mee gaat brengen.


Bij een heel vers litteken, of een zwakke geïrriteerde huid om andere redenen, zou ik je adviseren om even te wachten met permanente make-up op die plek. 

...maar dan kom je toch gewoon alvast langs om PMU te laten zetten op een andere plek! ;-0Mag ik lenzen dragen op de dag van mijn permanente eyeliner behandeling?Wat betreft PMU eyeliner: 

Liever op de dag van de behandeling geen contactlenzen te dragen, zowel voor als na de behandeling.


Mocht je het per ongeluk vergeten zijn, dan is dat geen grote ramp.

Maar een dagje een bril dragen is wel beter voor de genezing van een tatoeage rond je ogen.
Ik zie je graag in mijn salon in Tilburg voor PMU eyeliner, wenkbrauwen of full lips


Ik heb een eigen salon voor PMU in Tilburg.

Ik vind dat goede informatie over permanente make-up heel belangrijk is.

 • Medisch: voorzorg, risico's en nazorg van PMU
 • Technisch: de PMU techniek, de vorm, en kleur die bij jou past


Ik besteed daar veel aandacht aan bij mijn klanten. 

Ik ben zelfs een stapje verder gegaan met het opzetten van dit PMU informatieportaal.


Want elke vrouw in Nederland heeft recht op goede informatie en mooie permanente make-up.
Groetjes van Mila

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn