PMU Trends

Trends in Permanente Make-up

"Let's take a Glance inside PMU"


Permanante make up wordt steeds populairder.

Maar welke trends zijn er nu te herkennen m.b.t. permanente make up, en hoe is dit te meten?

Google houdt sinds 2004 bij welke zoekwoorden populair zijn. Dit is een goede graadmeter welke trends er op dat moment spelen. Natuurlijk is statistiek op verschillende manieren te interpreteren, maar ik deel je graag mijn analyse.

Voor elke statistiek geldt dat het relatieve waarden zijn. Het hoogste cijfer is elke grafiek is altijd 100. De andere meetpunten zijn relatieve cijfers ten op zichten van dit hoogste punt.


PMU lippen full lips

Lippen

Trends in wenkbrauwen eyeliner en lippen


Even los van permanente make up: Welke beauty-termen zijn populair op internet?

Wenkbrauwen en Lippen zijn altijd populairder geweest dan Eyeliner. Maar sinds een jaar of vijf is er een verschuiving opgetreden.  Wenkbrauwen zijn  populairder geworden, dan lippen. 

Zou dat met de opkomst van permanente make-up te maken hebben?


Permanente make up

Populariteit van permanente make-up

 

Inderdaad! Permanente make up is veel populairder geworden. Maar wat opvalt is dat er een stijgende lijn tot 2016 te zien is. Daarna zakt de populariteit op internet een beetje, en blijft vervolgens redelijk stabiel. Was permanente make-up in 2016 een hype? We gaan het antwoord snel zien.


permanente make up wenkbrauwen

Wenkbrauwen

Populariteit wenkbrauw technieken


Maar eerst gaan we eens kijken naar de verschillende technieken die voor wenkbrauwen worden toegepast.

Welke techniek is tegenwoordig het meest populair? 

  • Powder brows
  • Ombre brows
  • Hairstroke

Powderbrows (poedertechniek) maakt gebruik van 1 kleur pigment. Met meer/minder pigment wordt een schaduweffect aangebracht. Bij Ombrebrows (schaduwtechniek) worden verschillende kleuren pigmenten gebruikt of dit schaduweffect te bereiken. En tenslotte is er nog de Hairstroke-techniek om de haren van natuurlijke wenkbrauwen na te bootsen.

Wat blijkt: Er zijn grote verschillen in populariteit. Elk land heeft een eigen voorkeur.

De traditionele poedertechniek bestaat het langst en is wereldwijd nog steeds het meest populair.

In Nederland worden alle technieken redelijk vaak toegepast. 

Maar in Belgie bijvoorbeeld niet. Belgen kiezen bijna altijd voor de poedertechniek.

In Engeland en Australie is de schaduwtechniek het meest populair.

En alleen in Frankrijk en in kleine delen van Azie zijn de dames massaal overgestapt op hairstroke wenkbrauwen.

De hairstroke techniek komt overigens oorspronkelijk uit Rusland, als alternatief voor het destijds uit Japan opkomende microblading. De PMU-experts in Rusland waren namelijk fel tegen de microblading-techniek en wilden laten zijn dat natuurlijke wenkbrauwen tatoeëren ook goed mogelijk is zonder in de huid te snijden. 


Russische expert over microblading

Rusland en Japan zijn de landen waar PMU zeer populair is. Echter heeft Google deze landen niet opgenomen in de statistieken. Google categoriseert zoektermen in verschillende talen naar onderwerpen. Waarschijnlijk gebruiken ze in sommige landen zoektermen, die Google niet 1-op-1 vertaalt naar bijvoorbeeld het onderwerp Hairstroke.  

Hairstroke = 髪の毛 ?

Zelfs Google weet niet alles

Microblading


Microblading

Microblading per provincie laatste 5 jaar
Microblading per provincie laatste 5 jaar
Trend microblading laatste 5 jaar
Trend microblading laatste 5 jaar
logo glance-inside rechthoek
logo glance-inside rechthoek
Trend microblading NL jaar
Trend microblading NL jaar
Trend microblading laatste jaar
Trend microblading laatste jaar
logo glance-inside rechthoek
logo glance-inside rechthoek


Microblading is de meest recente van de PMU technieken.  Eigenlijk is dat niet helemaal waar: De eerste PMU-experts waren de indianen. Zij maakten kleine sneetjes in de huid en deden daar vervolgens een inktachtige substantie in. 

Helaas, 

Google herkent nog geen zoektermen in de vorm van rooksignalen, 

dus deze trend zie je niet terug in de grafiek.

De interesse voor microblading is in 2016 zeer sterk gestegen. Echter, het laatste jaar is de interesse met ongeveer 30% gedaald. Deze daling verklaart ook meteen de piek in 2016 voor wat betreft permanente make-up in zijn geheel. 

Ook interessant om te zien: Over de laatste 5 jaar kwam de meeste interesse voor microblading uit provincies in het westen, zuiden, oosten en noorden van Nederland. Zeer verspreid dus. 

Het laatste jaar heeft de interesse voor microblading zich geconcentreerd tot de Randstad.


Permanente make up eyeliner

Eyeliner

Wat is mijn eigen ervaring? 

Wenkbrauwen zijn altijd populair geweest. Echter heb ik de vraag naar permanente eyeliner sterk zien stijgen. Ik heb tegenwoordig ongeveer net zo veel klanten die eyeliner laten tatoeëren, als klanten die permante make-up wenkbrauwen willen. En lippen? De vraag om lippen te tatoeëren krijg ik vooral van klanten die aanvankelijk bij mijn salon komen voor eyeliner of wenkbrauwen en vervolgens mijn lippen zien. "Wow, zijn dat getatoeëerde lippen?! Dat wil ik ook!"  Coronavirus en Permanente make up

Coronacrisis

De coronacrisis heeft uiteraard ook impact op de interesse in permanente make up.

Begin mei mochten de salons weer open. Er was meteen een grote toestroom op kappers en nagelsalons. De permanente make-up branche komt echter veel langzamer op gang. De interesse in PMU is ongeveer 30% van het niveau van voor de coronacrisis. Dit is op zich wel te verklaren. Mensen besteden eerst hun aandacht en geld aan meer noodzakelijke beauty zaken. Haar en nagels hebben maandelijkse verzorging nodig. Permanente make-up niet. PMU salons hebben een moeilijk jaar achter de rug, maar de verwachting is dat 2022 een mooi jaar gaat worden.


Conclusie - Microblading een afnemende hype

Allereerst was het gewoon leuk om op basis van Google Trends een analyse te doen naar de populariteit van permanente make-up. De verschillende grafieken over verschillende zoektermen, perioden, en locaties zijn qua uitkomsten goed aan elkaar te relateren, en geven interessante uitkomsten. Hoe ze goed te interpreteren? Dat blijft altijd moeilijk.

  • Permanente make-up: Interesse is de laatste 5 jaar verdubbeld
  • Technieken: Groot verschil in voorkeur per land en regio
  • Microblading: Een hype die, in mijn ogen terecht, weer afneemt

Ik heb zelf bewust nooit microblading uitgevoerd. Ik heb er wel veel over gelezen. De grote PMU-experts van deze wereld hebben altijd gezegd dat het een risicovolle techniek is die littekens kan veroorzaken. Dit is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de behandeling, maar vooral hoe de huid omgaat met de genezing van kleine sneetjes. En elke huid is anders. 

Het is altijd moeilijk om statistieken te interpreteren, maar ik denk dat ze laten zien dat we na enkele jaren hebben ervaren, dat microblading te vaak te slecht is voor de huid.


Lippen tatoeëren de volgende trend?

Het onderwerp "Lippen" is altijd een populaire zoekterm geweest binnen Google. Echter nog weinig in relatie met permanente make up. Als ik kijk naar de reacties van mijn eigen klanten, dan voorspel ik dat de komende jaren een nieuwe trend gaat volgen in de wereld van PMU: Lippen tatoeëren

Zal deze trend geleidelijk plaatsvinden, of zeer snel?

We gaan het merken...


Groeten van Mila Ermolitskaia

Specialist in Permanente Make-up

Glance-Inside Tilburg
Met dank aan Google Trends
⇨ BrowTrends


⇨ BotoxBlog...


⇨ BeautyBlog...


⇨ Over mij... 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn